Projekt Zakup nowego średniego  samochodu ratowniczo–gaśniczego dla Ochotniczej Straży Pożarnej we Wsoli dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. 

Zmiana klimatu ma wpływ na wszystkie części świata. Polarne czapy lodowe topnieją, a poziom mórz wzrasta. W niektórych regionach ekstremalne zjawiska pogodowe i opady deszczu stają się coraz częstsze, podczas gdy inne cierpią z powodu ciężkich fal upałów i susz.

 

Elementem Zmian klimatu jest wzrost średniej globalnej temperatury co prowadzi do częstszych przypadków skrajnie wysokich temperatur - fal upałów. Nienaturalnie wysokie temperatury mogą zwiększać umieralność, powodować szkody w infrastrukturze, zmniejszać produktywność wywoływać u ludzi choroby. 

 

 

Wzrost temperatury wpływa na zachowanie i cykl życia gatunków zwierząt i roślin co może przyczynić się do zwiększenia liczby szkodników. Jednocześnie może dojść do zmniejszenia plonów i produkcji zwierząt, a także do osłabienia zdolności ekosystemów do dostarczania czystej wody lub chłodnego i czystego powietrza.

Wyższe temperatury wzmagają parowanie wody, co w połączeniu z brakiem opadów zwiększa ryzyko wystąpienia dotkliwych okresów suszy oraz wielkich pożarów.

 

Susze wywołują efekt domina, w odniesieniu do rolnictwa, leśnictwa, gospodarki wodnej, bo powodują obniżenie poziomu wody w rzekach i poziomu wód gruntowych, hamują wzrost drzew i upraw, skutkują intensyfikacją ataków szkodników oraz sprzyjają pożarom środowiskowym.

Ekstremalne burze- wzmożone opady deszczu trwające dłuższy czas będą prowadzić głównie do powodzi rzecznych, natomiast krótkotrwałe, intensywne oberwania chmury mogą skutkować powodziami opadowymi, w przypadku których ekstremalne opady deszczu powodują zalanie terenu bez wylewu żadnego zbiornika wodnego.

Częstsze oberwania chmury (nagłe ekstremalne opady) również mogą wpływać na jakość i ilość dostępnej wody słodkiej, ponieważ wody opadowe mogą prowadzić do przedostawania się nieoczyszczonych ścieków do wód powierzchniowych.

Poziom mórz podnosi się nieustannie od dwudziestego wieku, a w ostatnich dziesięcioleciach obserwujemy wzmożoną tendencję w tym zakresie. Wynika to głównie z rozszerzalności cieplnej oceanów spowodowanej ociepleniem. Ale wpływ na to ma także topnienie lodowców i lądolodu antarktycznego. Zgodnie z przewidywaniami do końca tego wieku poziom mórz w Europie podniesie się średnio o 60–80 cm, co zależeć będzie przede wszystkim od tempa topnienia lądolodu antarktycznego.

Ponadto przewiduje się, że wzrost poziomu mórz doprowadzi do zmniejszenia ilości dostępnej wody słodkiej, ponieważ woda morska wdziera się głębiej do podziemnych wód warstwy wodonośnej. Prawdopodobnie spowoduje to także znacznie większą intruzję wody słonej do zbiorników słodkowodnych, przynosząc negatywne skutki dla rolnictwa i dostaw wody pitnej. Skutki zmieniającego się klimatu, takie jak wzrost temperatury powierzchni morza, zakwaszenie oceanów oraz zmiany rozkładu prądów i kierunków wiatrów, wpływają na  fizyczny i biologiczny skład oceanów, mogą zaburzyć geograficzne rozmieszczenie ryb.

Wpływ zmiany klimatu na składowanie dwutlenku węgla w glebie może być związany ze zmieniającym się stężeniem CO2 w atmosferze, wzrostem temperatury i zmianami w strukturze opadów atmosferycznych Zjawiska związane z klimatem, takie jak ekstremalne opady, szybko topniejący śnieg czy lód, wysokie przepływy rzek, a także częstsze susze, przyczyniają się do degradacji gleby. Istotną role odgrywają tu także wylesianie i inne rodzaje działalności człowieka

Ponad 23% obszarów lądowych na Ziemi zalicza się do terenów suchych, natomiast aż na 60% terenów lądowych panuje niedostatek lub brak wody. Trend przewagi terenów ubogich w wodę niestety się nasila. Chociaż woda pokrywa ponad 70% powierzchni naszej planety, mniej niż 1% to dostępna woda słodka. Większość słodkiej wody znajduje się bowiem w lodowcach i czapach lodowych. Zanieczyszczenia wodya powierzchniowej i rzek doprowadzają do ograniczenia ilości wody słodkiej a ponadto mogą powodować choroby i zatrucia u ludzi i zwierząt. Zanieczyszczenia wody prowadzą do zmniejszenia populacji ryb, skorupiaków i innych organizmów wodnych.

CO MOŻESZ ZROBIĆ ABY TEMU PRZECIWDZIAŁAĆ, ABY  ŻYĆ LEPIEJ I ZDROWIEJ:

  • Kupuj świadomie, wybieraj produkty lokalne i sezonowe, dzięki temu ograniczysz energochłonny transport.
  • Nie używaj jednorazowych toreb foliowych.
  • Kupuj tylko to, co jest ci naprawdę potrzebne. Nie marnuj jedzenia
  • Wybieraj produkty jak najmniej opakowane lub bez opakowania lub w  opakowaniach wielokrotnego użytku.
  • Kupuj tak, aby pozostawić jak najmniej śmieci.
  • Ograniczaj powstawanie odpadów i odpowiednio postępuj z odpadami poprzez segregowanie.
  •  Jeśli możesz, kompostuj odpady organiczne.
  • Niepotrzebne lecz dobre rzeczy oddaj innym (ubrania, książki, zabawki, meble itp.).
  • Chroń lasy, sadź drzewa -kumulują dwutlenek węgla, który jest główną przyczyną globalnego ocieplenia. 
  • Oszczędzaj papier by uratować drzewa.
  • Kupuj produkty elektroniczne energooszczędne.
  • W mieście staraj się poruszać pieszo lub rowerem, lub korzystaj z transportu publicznego.
  • Jeżdżąc samochodem do pracy staraj się zabierać również inne osoby.
  • Umiejętne korzystanie z samochodu pozwala na znaczne oszczędności zużycia paliw.
  • Bierz prysznic zamiast kąpieli – oszczędzisz wodę i energię potrzebną na jej podgrzanie.
  • Napraw kapiące krany.
  • Pralkę i zmywarkę włączaj tylko gdy są pełne (oszczędzisz wodę i energię). Przy niepełnej pralce wybieraj oszczędny program prania.
  • Ręczne mycie naczyń to znacząco więcej wody niż zmywarka – na cykl potrzebuje ona od 8 do 14 litrów wody, ale uruchamiaj ją gdy jest pełna.
  • Jeśli korzystasz z bojlera, ustaw go tak aby podgrzewał wodę tylko wtedy gdy z niej faktycznie korzystasz (np. rano i wieczorem).
  • Jeśli masz ogród, podlewaj go późnym wieczorem lub wcześnie rano gdy jest chłodniej, dzięki temu parowanie nie będzie tak intensywne, a rośliny wchłoną więcej wody..
  • Wymień żarówki na energooszczędne świetlówki lub lampy LED.
  • Wyłączaj lampy oraz urządzenia z których nie korzystasz. Dopasuj moc oświetlenia do potrzeb. 
  • Kupując urządzenia wybieraj te energooszczędne z wyłącznikami zegarowymi, z termostatami.
  • Pralkę i zmywarkę włączaj tylko gdy są pełne (oszczędzisz wodę i energię). 
  • Regularnie rozmrażaj lodówkę, przed włożeniem jedzenia do lodówki ostudź je.
  • Nie przegrzewaj mieszkania, przykręć termostat. 
  • Odpowiednio ocieplony budynek pozwala zaoszczędzić na opale i redukuje znaczną utratę ciepła, ograniczając emisję dwutlenku węgla. 
  • Gotuj potrawy pod przykrywką, oszczędzisz nawet do trzy razy więcej energii.
  • Kiedy robisz sobie coś ciepłego do picia gotuj tylko tyle wody, ile potrzebujesz.
  • Nie zostawiaj urządzeń włączonych na stand-by. 
  • Gdy wychodzisz z domu lub pracy upewnij się, czy wszystkie urządzenia są wyłączone. Wyłączaj monitor komputera gdy nie korzystasz z niego dłużej niż pół godziny, wprowadź komputer w stan hibernacji lub wyłącz go.
  • Korzystaj z tzw. zielonej energii z przyjaznych dla klimatu odnawialnych źródeł.
  • Chroń zasoby wodne szczególnie poprzez:
  • stosowanie środków ulegających szybkiej biodegradacji, 
  • ograniczenie używania szkodliwych nawozów i środków ochrony roślin,
  • nie wypuszczaj ścieków do rowów i na pola,
  • używaj szczelnych zbiorników na nieczystości, przydomowych oczyszczalni i systemów kanalizacji tam gdzie jest sieć kanalizacyjna, stosuj bakterie do szamb i oczyszczalni
  • używaj oszczędnych urządzeń AGD o małym zużyciu wody,
  • ustaw zbiorniki do zbierania deszczówki na parapecie lub na działce i tak pozyskaną wodą podlewaj rośliny doniczkowe i ogródek,
  • posadź też łąkę kwietną, która zapobiega wysychaniu gleby.